Thursday, November 10, 2005

nakládaný hermelín

Czas na wlasny hermelin. Problem byl ze sloikiem (problemy ze sloikami, to ostatnio moja specjalnosc), ale okazalo sie, ze papryczki (o ktorych ponizej) byly w fantastycznym sloju, ktory po oproznieniu idealnie nadawal sie do marynowania. Hermelin maceruje sie od wczoraj, a teraz nadeszlo dretwe oczekiwanie (chociaz dzisiaj troche nie moge uwierzc w to, ze po powrocie "z piwa", na ktore udalismy sie z kolegami z grupy, bylam w stanie cokolwiek przyzadzic, ale mam nadzieje, ze Lukasz wypowie sie jeszcze w tej sprawie). Pamietajcie tez, ze "existuje mnoho variant, jak se sýr nakládá".

INGREDIENCE: hermelín - standardní balení, česnek - množství dle chuti, cibule - menší, černý pepř celý - 10 zrnek, nové koření celé - 5 zrnek, bobkový list, malá feferonka, olivový olej
POSTUP PŘIPRAVY: ser kroimy na trojkaty lub w plastry i wkladamy do sloja, przkladajac go plasterkami pokrojonej cebuli, czosnku (nie za duzo), dodajemy pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, mala pikantna papryczke i zalewamy oliwa z oliwek. Zakrecamy sloj i odstawiamy aby ser sie spokojnie marynowal (co najmniej 5 dni).

I jeszcze raz moj ulubiony tekst o hermelinie: "pozor na konečnou fázi: Podává se s pečivem a dobrým pivem. Pro milovníky sýrů je tahle krmě povinnost".
Przepisy i cytaty z: www.zpravodaj.cz/dpg_m58006.htm, www.vareni.cz/recepty/1651/

1 Comments:

Blogger buruuberii said...

No tak jak bylo w poprzednim poscie - hermelin to w zasadzie camembert (podobno ten sam rodzaj plesni)... chyba zaczne opisywac jakies bardziej miedzynarodowe przepisy:) A "noodels od Aki" robia furore!!

6:59 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home