svíčková na smetaně – nic už nemůže být více tradiční
POSTUP PŘIPRAVY: Mięso (polędwica wołowa) osolić, obsmażyć na boczku i wyjąć. Na tymże samym boczku obsmażyć pokrojoną w kawałki marchew, seler, pietruszkę i cebulę. Do warzyw włożyć mięso, dodać ziarna pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy, podlać wodą i dusić, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjąć mięso i przyprawy, zmiksować/przetrzeć warzywa. Wlać do wywaru z warzywami smietanę wymieszaną z mąką. Sos doprawić solą, sokiem z cytryny i zagotować. Podajemy pokrojone mięso z bułczanymi knedlikami, brusznicowym dżemem, oczywiście obficie polane sosem.
Modyfikacje: w razie braku hovězí svíčkové można użyć dowolnego zadního hovězího masa, a oprócz soku z cytryny polecam dodać otarta skórkę z cytryny i odrobinę gałki muszkatołowej.
Przepis na podstawie: recepty.atlas.cz oraz www.infocesko.cz
1 Comments:
Dzieki,ze tacy ludzie,co gotuja i to jak!-istnieja!
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home