Sunday, October 30, 2005

svíčková na smetaně – nic už nemůže být více tradiční

INGREDIENCE: 600g hovězí svíčkové, 50 g slaniny, 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 2 cibule, 4 zrnka černého pepře, 4 zrnka nového koření, bobkový list, 250ml vody, 250ml husté krémovité smetany, 3 lžíce hladké mouky, lžíce cukru, citronová šťáva, sůl, brusinkový kompot a houskové knedlíky

POSTUP PŘIPRAVY: Mięso (polędwica wołowa) osolić, obsmażyć na boczku i wyjąć. Na tymże samym boczku obsmażyć pokrojoną w kawałki marchew, seler, pietruszkę i cebulę. Do warzyw włożyć mięso, dodać ziarna pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy, podlać wodą i dusić, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjąć mięso i przyprawy, zmiksować/przetrzeć warzywa. Wlać do wywaru z warzywami smietanę wymieszaną z mąką. Sos doprawić solą, sokiem z cytryny i zagotować. Podajemy pokrojone mięso z bułczanymi knedlikami, brusznicowym dżemem, oczywiście obficie polane sosem.

Modyfikacje: w razie braku hovězí svíčkové można użyć dowolnego zadního hovězího masa, a oprócz soku z cytryny polecam dodać otarta skórkę z cytryny i odrobinę gałki muszkatołowej.
Przepis na podstawie: recepty.atlas.cz oraz www.infocesko.cz

1 Comments:

Blogger otoko said...

Dzieki,ze tacy ludzie,co gotuja i to jak!-istnieja!

10:43 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home